marți, 2 decembrie 2008

Un script, mult bla şi puţină Java

Ce e JavaScript? O căutare pe google ne dă douăzeci şi una de definiţii, una mai lămuritoare ca alta. Dacă le punem laolaltă, obţinem ceva de genul "JavaScript is a client-side scripting language developed by Sun Microsystems, in conjuction with Netscape, used to design interactive sites". Pentru vorbitorii de rusă, detaliem mai jos.


  • JavaScript este un limbaj dezvoltat de Sun Microsystems in colaborare cu Netscape. Adevărat, dar neinteresant. Cel puţin din punctul de vedere al postării de faţă.


  • JavaScript este "scripting language", un limbaj de scripturi. Ce înseamnă asta? Ca "programele" scrise în JavaScript sunt, de fapt, o serie de comenzi interpretate şi executate una câte una; sunt "interpretate", nu "compilate". Ca lucrurile să fie mai clare, o să pun mai jos două exemple care fac acelaşi lucru: salută utilizatorul.

    Exemplul 1:

    < ?php echo "Hello world!"; ?>

    Exemplul 2:

    ^?ELF^A^A^A^@^@^@^@^@^@^@^@^@^B^@^C^@^A^@^@^@Ã<82>^D^H4^@^@
    ^@^@^@^@^@4^@ ^@^G^@(^@^\^@^Y^@^F^@^@^@4^@^@^@4<80>^D^H4<80>
    ^D^HÃ ^@^@^@Ã ^@^@^@^E^@^@^@^D^@^@^C^@^@^@^T^A^@^@^T<81>^D^H
    ^T<81>^D^H^S^@^@^@^S^@^@^@^D^@^@^@^A^@^@^@^A^@^@^@^@^@^@^@
    ^@<80>^D^H^@<80>^D^H<8c>^D^@^@<8c>^D^@^@^E^@^@^@^@^P^@^@^A^@
    ^@^@<8c>^D^@^@<8c><94>^D^H<8c><94>^D^H^@^A^@^@^D^A^@^@^F^@^@^@
    ^@^P^@^@^B^@^@^@Â ^D^@^@Â

    Repet, ambele programe fac acelaşi lucru: spun "Hello world!". Aşa-i că primul e mai simpatic? Cu toate astea, al doilea tip de limbaje (cele care "se compilează" - exemplul 2 este o bucată incompletă dintr-un program "Hello world" scris în limbajul C ) sunt mai rapide, mai eficiente, permit o mai mare complexitate. Şi tuturor ne plac jocurile... Reţinem că JavaScript este un limbaj de scripturi, prin urmare interpretat şi nu compilat, simplu dar neperformant. Şi trecem mai departe.


  • JavaScript este un limbaj client-side. Aici e mai complicat de explicat. Să presupun că toată lumea ştie ce e un server? O să spun doar atât despre el: gândiţi-vă la server ca la un super-computer care are datoria să facă ce vrea utilizatorul, clientul. Pe internet, clientul e browserul şi el este servit (de către... server) cu pagini web care sunt scrise într-un limbaj inteligibil pentru acesta. Browserul, printre alte limbaje, ştie (pricepe, înţelege, interpretează) şi JavaScript.


  • JavaScript este folosit pentru a face siteuri interactive. Pentru cine a citit până aici, bravo! Acum vine partea amuzantă. JavaScript este folosit pentru ca o pagină web nesofisticată (limbajele de scripting sunt simple, remember?) să poată interacţiona cu utilizatorul. Să zicem că pagina vrea să pună o întrebare - tot ce are utilizatorul de făcut este să dea un click şi să răspundă. Un alt exemplu: am un text mare şi complicat, pe care nu toată lumea are chef să-l citească. Atunci încep textul cu un fermecător bla bla şi continuu cu un îndemn pentru curioşi Vreau mai mult bla!

    Pe lângă interactivitate, JavaScript mai poate fi folosit şi pentru a afla diverse informaţii. Nu ştii ce browser ai? Dă click aici!



Vă mai amintiţi de unde am plecat? De la o simplă definiţie din google... Despre JavaScript se mai pot spune multe, dar nu răspundem neîntrebaţi. Comentezi?

3 comentarii:

Blogger spunea...

mie nu-mi merge sa dau click pe linkul ala. asta trebuie sa se intample, sa-mi dea o eroare?

vai eu n-am inteles nimic, dar nu cred ca intru in publicul vostru tinta oricum

Claudia Ifrim spunea...

Pai cam asta e ideea. Apasand pe acel link trebuie sa iti apara ce browser folosesti ... deci nu e chiar o eroare. :)

Blogger spunea...

mozzila. deci toata inseamnarea asta ca sa descoper ca folosesc mozilla? :D
asta va invata pe voi la facultate, pramatii ce sunteti . pe vremea mea se studia eminescu, kierkegaard, critica literara si istoria religiilor